Brabant Praat. Inwoners adviseren de politiek.

In februari en maart 2022 organiseren wij ‘Brabant Praat’. In een reeks bijeenkomsten gaan 200 Brabanders de politiek advies geven over de energierekening van de toekomst. Via loting wordt de groep mensen samengesteld. De uitkomst van de gesprekken gebruiken we voor de RES 2.0.

Nieuwe energie
Een warm huis, warm water en warm eten vinden we allemaal fijn. In 2050 stopt Nederland met aardgas voor de verwarming, douche of gasfornuis thuis. In plaats daarvan komt duurzame energie. Bijvoorbeeld uit windparken en zonnepanelen. Waar onze warmte vandaan komt, gaat dus de komende jaren veranderen. Daarom vraagt de energieregio West-Brabant hulp aan inwoners, die overstap zo goed mogelijk gemaakt kan worden.

Betaalbaarheid en keuzevrijheid
Voor het advies komen de inwoners eenmalig bij elkaar. Zij horen wat de plannen zijn in de regio rondom de energietransitie. De overheid wil dat er in 2050 geen aardgas meer gebruikt wordt in Nederland. Waar onze warmte vandaan komt gaat dus de komende jaren veranderen. Het credo ‘haalbaar, betaalbaar en keuzevrijheid’ komt in veel energieplannen terug. Maar wat is betaalbaarheid en welke keuzes willen mensen eigenlijk hebben? Daarover gaan de inwoners met elkaar in gesprek en formuleren een advies richting de politiek.

Persoonlijke uitnodiging
Een grote groep willekeurig gekozen huishoudens in onze regio heeft rond 25 januari een uitnodiging ontvangen per post. Per adres kan één persoon vanaf 16 jaar zich aanmelden. De Energieregio vindt het belangrijk dat juist ook jongeren meepraten. Uit alle aanmeldingen worden de 200 definitieve deelnemers geloot. Alleen mensen die een uitnodiging per post hebben ontvangen kunnen zich aanmelden.

In februari en maart vinden zes bijeenkomsten plaatsen. Tijdens deze bijeenkomsten gaan steeds 30 tot 40 deelnemers één keer met elkaar in gesprek en komen zo tot een advies. De adviezen zijn persoonlijk, maar alle adviezen samen vormen samen een beeld van alle verschillende meningen.

Burgerforum
Later in het jaar zal de RES West-Brabant ook een burgerforum organiseren. Deze mensen komen niet één keer, maar meerdere keren bij elkaar. Zij brengen uiteindelijk samen een advies uit over een ander thema binnen de energietransitie van de regio.

Meer weten over Brabant Praat? Neem contact met ons op.


 

De energieregio West-Brabant is een samenwerking van:

Alphen Chaam Logo Altena Baarle Nassau Bergen op Zoom Breda Drimmelen Etten Leur
Geertruidenberg Halderberge Moerdijk Oosterhout Roosendaal Rucphen Steenbergen
Woensdrecht Zundert Noord-Brabant Brabantse Delta Rivierenland Enexis

De energieregio West-Brabant is een samenwerking tussen 16 gemeenten (Alphen-Chaam, Altena, Baarle-Nassau, Bergen op Zoom, Breda, Drimmelen, Etten-Leur, Geertruidenberg, Halderberge, Moerdijk, Oosterhout, Roosendaal, Rucphen, Steenbergen, Woensdrecht en Zundert), de provincie Noord-Brabant, het waterschap Brabantse Delta, het waterschap Rivierenland en Enexis.