Kijk terug: innovatiesessie netcapaciteit 15 juli 2021

De energieregio West-Brabant organiseerde op 15 juli 2021 een innovatiesessie over netcapaciteit. Kijk de sessie hieronder terug. Verderop op de pagina kunt u de presentaties van de sprekers downloaden, de getoonde video in hoge resolutie bekijken en de antwoorden lezen op de belangrijkste vragen uit de chat.

Aanleiding

Op steeds meer plekken in Nederland begint het energienet vol te raken. En dat is een probleem. Want als het energienet vol is, dan betekent het dat er geen ruimte meer is om stroom aan het net te leveren. Er is dan geen ruimte om de stroom van nieuwe zonneparken of nieuwe windturbines kwijt te kunnen. Terwijl we deze schone energie hard nodig hebben. Ook in West-Brabant hebben we te maken met een energienet dat steeds voller wordt.

We willen niet dat initiatiefnemers afhaken omdat hun project voorlopig niet door kan gaan vanwege een gebrek aan netcapaciteit. We willen niet dat bedrijven hun duurzaamheidsambities op de lange baan schuiven. En we willen niet dat inwoners terugschrikken.

Eerste innovatiesessie – 15 juli 2021

Transportschaarste is niet 1-2-3 opgelost. Maar we willen op zoek gaan naar wat er wél kan. Daarom zijn we bezig met een gezamenlijk leertraject. In een drieluik van innovatiesessies met een programma van anderhalf uur nemen we u mee in de ins en outs van de netcapaciteit in West-Brabant. De eerste sessie ging over vragen als: Hoe zit het net in elkaar? Wat is transportschaarste nu eigenlijk? Wat kan er wel en wat kan er niet? Enexis legde het ons uit. We hadden een inspirerend voorbeeld van Vattenfall; zij vertelden over hun innovatieve business case aan het Haringvliet met een combinatie van zonne-energie, windenergie en een batterij voor opslag. En we hebben gesproken over welke innovaties er in West-Brabant mogelijk zijn.

Uit de ruim 100 kijkers bleek dat het een onderwerp is waar veel interesse voor is. Er werden in de chat veel goede vragen gesteld, van informatief tot sceptisch over bepaalde mogelijkheden. Er werden zorgen geuit over de schaarste op het net en meegedacht over out-of-the-box oplossingen. Een geslaagde eerste sessie dus.

 Kijk de hele innovatiesessie terug

Bekijk de videosamenvatting (12 minuten)

Bekijk de losse programma onderdelen

Presentatie van Mary van der Torre, Enexis
Presentatie van Nienke Hosman, Vattenfall
Infographic RES en netcapaciteit
Introductievideo problemen met netspanning

Bekijk de antwoorden op de gestelde vragen

Lees hier de antwoorden op de vragen die tijdens de innovatiesessie werden gesteld in de chat.

 

Uitnodiging tweede en derde innovatiesessie

Er valt natuurlijk nog veel meer te bespreken over dit onderwerp. Daarom organiseren we na de zomer inspirerende vervolgsessies. Op 14 oktober praten we met experts verder over dit thema. We besteden aandacht aan Smart Grid oplossingen. Bent u er ook bij?

Lees meer over de vervolgsessies