Documentaire De Energievrijstaat over inwoners Terheijden

Woensdag 18 januari 2023 ging de documentaire 'De Energievrijstaat' in première in het Chassé Theather in Breda. Vijf jaar lang werden enkele inwoners uit Terheijden ("Traai") gevolgd voor een documentaire over hoe hun dorp bezig is met lokale, duurzame energieopwekking. 

De première-avond stond in het teken van de energietransitie. Drie inspirerende sprekers namen het publiek mee in het gedachtengoed van ‘De Energievrijstaat’: Sanne de Boer (auteur ‘De energietransitie uitgelegd’), Damaris Matthijsen (economy transformer) en Marcel Wissenburg (politiek filosoof).

In de documentaire staat het Traais Energie Collectief (TEC) centraal, een coöperatie door en voor burgers. Met het collectief maken Terheijdenaren hun dorp energieneutraal met zon, wind en warmte van eigen bodem. Op deze manier zijn ze straks niet meer afhankelijk van de grote energiemaatschappijen.  De stappen die het Traais Energie Collectief de afgelopen jaren maakte zijn vastgelegd in ‘De Energievrijstaat’.

 

De documentaire bekijken?