Uitnodiging bijeenkomst FRES

Op maandag 13 maart organiseren de energieregio West-Brabant, FRES en Rabobank een bijeenkomst over het regionale ontwikkelfonds FRES, voor energiecoöperaties, gemeenten, projectontwikkelaars en financiers.

Het doel van de bijeenkomst is te laten zien hoe FRES werkt en om energiecoöperaties te laten ervaren hoe je met financiële dekking vanuit het fonds succesvol kan ontwikkelen tot het moment van realisatie.

Belang van energiecoöperaties 
Energiecoöperaties zijn essentieel voor het succes van de energietransitie. Zo kunnen burgers als lid meebeslissen en mee profiteren van de opwek van duurzame energie bij hen in de buurt. Dat vergroot het draagvlak en versnelt de realisatie van de klimaatdoelstellingen.

FRES
De FRES is opgericht als opvolging van De Zonnebank Breda en SSONS met als doel om te helpen investeren in de ontwikkelfase van projecten en het verder professionaliseren van energiecoöperaties.
FRES is een instrument om financiële participatie uit Klimaatakkoord te realiseren; 50% aandelen van een project in handen van een lokale partij. FRES ondersteunt door de ontwikkelfase professioneel te organiseren en tot een realisatie te komen waarvan 50% lokaal eigendom. Dit vraagt van gemeenten om dit goed op te nemen in tendervoorwaarden, energiecoöperaties kunnen zich een gelijkwaardige partner gaan voelen, met dekking vanuit het fonds.

Voor wie?
Deze bijeenkomst richt uitsluitend zich op energiecoöperaties die hun professionalisering en kwaliteit verder op gang willen brengen, ambtenaren die bij een gemeente in West-Brabant werken, financiers van projecten voor duurzame energie en projectontwikkelaars in duurzame energie.

Twijfel je of de bijeenkomst relevant voor je is? Neem dan gerust contact met ons op. 

Programma

Er is een interactief programma samengesteld dat zowel inhoudelijk interessant is, maar waar ook voldoende tijd is om kennis en informatie uit te wisselen. Het programma ziet er als volgt uit:

  • Opening en kennismaken met elkaar
  • Inhoudelijke aftrap door Pim de Ridder van Traais Energie Collectief.
  • Met elkaar in gesprek vanuit verschillende rollen en situaties (gemeenten, projectontwikkelaars, FRES en energiecoöperaties): samen kijken naar kansen, risico’s en randvoorwaarden
  • Plenaire nabespreking en vooruitblikken
  • Napraten en borrel

 

Praktische informatie

Tijd: van 19.30 tot 22.00 uur,  inclusief napraten en borrel
Locatie: Rabobank Breda, Kloosterplein 11 in Breda

Inloop vanaf 19.00 uur

Aanmelden
Aanmelden voor deze bijeenkomst kan hier.


Bereikbaarheid
We stimuleren deelnemers met het openbaar vervoer te komen en wijzen graag op de volgende opties:

  • Vanaf het station Breda is het zo’n 10 minuten lopen.
  • Vanaf station Breda vertrekken diverse bussen in de richting. Je kunt uitstappen bij bushalte Vlaszak.
  • Op het treinstation zijn OV-fietsen beschikbaar. Vanaf het station is het zo’n 5 minuten fietsen.
  • Kom je toch met de auto? Parkeren kan achter het pand op de openbare (betaalde) parkeerplaats Beyerd-Vlaszak.

Vragen
Heb je vragen? Mail ons je vraag of opmerking.