Energieregio vraagt 200 Brabanders advies over betaalbaarheid duurzame warmte

In een reeks bijeenkomsten met de titel ‘Brabant Praat over betaalbare energie’, gaan 200 Brabanders de politiek advies geven over de energierekening van de toekomst. Via loting wordt de groep mensen samengesteld. Brabant Praat is een initiatief van de Energieregio West-Brabant: één van de 30 energieregio’s in Nederland die werken aan de Regionale Energiestrategie (RES). 

Nieuwe energie

Een warm huis, warm water en warm eten vinden we allemaal fijn. In 2050 stopt Nederland met aardgas voor de verwarming, douche of gasfornuis thuis. In plaats daarvan komt duurzame energie. Bijvoorbeeld uit windparken en zonnepanelen. Waar onze warmte vandaan komt, gaat dus de komende jaren veranderen. Daarom vragen wij hulp aan inwoners, die overstap zo goed mogelijk gemaakt kan worden.

Persoonlijke uitnodiging
Een grote groep willekeurig gekozen huishoudens ontvangt rond 25 januari een uitnodiging. Per adres kan één persoon vanaf 16 jaar zich aanmelden. Alleen inwoners die een uitnodiging hebben ontvangen kunnen zich aanmelden. Wij vinden het belangrijk dat juist ook jongeren meepraten. Uit alle aanmeldingen worden de 200 definitieve deelnemers geloot.

In februari en maart vinden zes bijeenkomsten plaatsen. Tijdens deze bijeenkomsten gaan steeds 30 tot 40 deelnemers één keer met elkaar in gesprek en komen zo tot een advies. De adviezen zijn persoonlijk, maar alle adviezen samen vormen samen een beeld van alle verschillende meningen.

Burgerforum

Later in het jaar zullen wij ook een burgerforum organiseren. Deze mensen komen niet één keer, maar meerdere keren bij elkaar. Zij brengen in het najaar samen een advies uit over ruimtegebruik en grootschalige opwek, een ander belangrijk onderwerp binnen de energietransitie van de regio. 

Lees meer over Brabant Praat