Windenergie

In het Klimaatakkoord is een van de doelstellingen om grootschalig hernieuwbare energie op te wekken. Een van de bewezen methoden om dat te doen, is via windenergie.

De afgelopen jaren is het vermogen van windturbines behoorlijk toegenomen. Een windturbine gaat zo’n 20 jaar mee en  produceert dan tot 80 keer zoveel energie als er nodig is om er één te bouwen.

Moderne windturbines wekken duurzame energie op

De moderne windturbines kunnen stroom opwekken zonder de lucht te vervuilen en het klimaat te belasten. Daarom worden ze gezien als een goede manier om duurzame energie mee op te wekken.

Natuurlijk komt er wel CO2 vrij bij het bouwen, onderhouden en afbreken van de turbine.  Na ongeveer 3 tot 6 maanden draaien heeft de turbine die hoeveelheid CO2-uitstoot ook alweer bespaard.

Hoeveel windturbines zijn er in Nederland?

Wist je bijvoorbeeld dat de grootste typen turbines wel 8 miljoen kWh per jaar produceren? Dat is voldoende om meer dan 2000 huishoudens van stroom te voorzien.

Misschien vraag je je nu af hoeveel windturbines we in Nederland hebben. Eind 2018 telde Nederland 2.021 windturbines, met samen een vermogen van 3.430 megawatt. Van deze windturbines stonden er 106 in de provincie Noord-Brabant. Daarvan stonden er 84 in de regio West-Brabant.

(bronnen: Milieucentraal, Energieregio Noord-Holland)